
BINGKA LABU |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bahan-bahan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5
biji telur Gred A |
|
|
|
|
|
200
ml air |
|
|
|
|
|
300
ml pati santan (mat guna santan kotak) |
|
|
200
g tepung gandum |
|
|
|
|
180
g gula halus |
|
|
|
|
|
1/2
camca teh garam |
|
|
|
|
1
camca teh esen vanilla |
|
|
|
|
450
g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Cara-cara |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.
Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan
wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan. |
2.
Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata. |
3.
Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu
mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan
kertas tadi. |
4.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit.
Biarkan sejuk sebelum dipotong. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cara-cara |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BLENDER
LABU REBUS BERSAMA AIR, GULA, SANTAN,GARAM ESEN VANILA SEHINGGA HALUS,
KEMUDIAN MASUKKAN TELUR, TEPUNG dan BUTTER .. |
BLENDER
SEHINGGA SEBATI).. TUANG DALAM LOYANG YG TELAH DI SAPU MINYAK).. TABUR BIJAN |
|
|
|
|
|
|
|
Nota:
Saya buat separuh dari resepi ni... |
|
|
|
|
|
|
|
Resepi
separuh saya: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2
biji telur M |
|
|
|
|
250
ml santan segar |
|
|
|
|
100
g tepung gandum |
|
|
|
|
90
g gula halus |
|
|
|
|
|
1/4
camca teh garam |
|
|
|
|
1/2
camca teh esen vanilla |
|
|
|
|
250
g labu lecek |
|
|
|
|
|
1/2
sudu besar butter |
|
|
Bijan
secukupnya untuk topping |
|
|
|
**Terima Kasih kpd Kak Zana dan Mat Gebu kerana resepi yg sedap ni......
No comments:
Post a Comment