
| BINGKA LABU |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Bahan-bahan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 5
biji telur Gred A |
|
|
|
|
|
| 200
ml air |
|
|
|
|
|
| 300
ml pati santan (mat guna santan kotak) |
|
|
| 200
g tepung gandum |
|
|
|
|
| 180
g gula halus |
|
|
|
|
|
| 1/2
camca teh garam |
|
|
|
|
| 1
camca teh esen vanilla |
|
|
|
|
| 450
g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Cara-cara |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1.
Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan
wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan. |
| 2.
Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata. |
| 3.
Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu
mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan
kertas tadi. |
| 4.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit.
Biarkan sejuk sebelum dipotong. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Cara-cara |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| BLENDER
LABU REBUS BERSAMA AIR, GULA, SANTAN,GARAM ESEN VANILA SEHINGGA HALUS,
KEMUDIAN MASUKKAN TELUR, TEPUNG dan BUTTER .. |
| BLENDER
SEHINGGA SEBATI).. TUANG DALAM LOYANG YG TELAH DI SAPU MINYAK).. TABUR BIJAN |
|
|
|
|
|
|
|
| Nota:
Saya buat separuh dari resepi ni... |
|
|
|
|
|
|
|
| Resepi
separuh saya: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2
biji telur M |
|
|
|
|
| 250
ml santan segar |
|
|
|
|
| 100
g tepung gandum |
|
|
|
|
| 90
g gula halus |
|
|
|
|
|
| 1/4
camca teh garam |
|
|
|
|
| 1/2
camca teh esen vanilla |
|
|
|
|
| 250
g labu lecek |
|
|
|
|
|
| 1/2
sudu besar butter |
|
|
| Bijan
secukupnya untuk topping |
|
|
|
**Terima Kasih kpd Kak Zana dan Mat Gebu kerana resepi yg sedap ni......
No comments:
Post a Comment