Nuffnang

Tuesday, 8 November 2011

Kek Keremel






hah!!!! shantekkk tak kek ni..hhehehehe......akhirnye berjaya gak aku membuatnye............
ni adalah santapan utk hari raya haji...heheheh........nak resepi x?...jom salin/...........

BAHAN2:












(A)












2 SUDU BESAR GULA (UTK BT GULA HANGUS)








*TABUR GULA DLM LOYANG N MSK ATS API PERLAHAN..BIAR GULA HANCUR N WRNA TUKAR JD PERANG)
















(B) - BHAGIAN ATAS










1/2 TIN SUSU CAIR FN...(BLH TMBAH KLU NK KARAMEL TEBAL CKIT)






70GM GULA KASTOR










1/2 SUDU TEH ESEN VANILA










3 BJ KUNING TELUR...(KLU TMBAH SUSU CAIR KENA TMBAH GAK KUNING TELUR)


















(C) - LAPISAN KEK











140GM TEPUNG GANDUM










70GM GULA KASTOR










3 BJ KUNING TELUR




















135ML AIR BIASA




1 SUDU TEH BAKING POWDER (GUNA SUDU KFC)

45ML MINYAK MSK











(D)MERINQUE











6 BJ PUTIH TELUR











70GM GULA KASTOR










1 SUDU TEH KRIM OF TARTAR (GUNA SUDU KFC)






















CARA MENBUATNYA:










1. KACAU SEMUA BHN (B) PERLAHAN2...JGN BG BERBUIH2...NTI X JD KARAMELNYE...




2. MASUKKAN (B) TD DLM LOYANG GULA HANGUS TADI.







3. PUKUL BAHAN (C)










4. PUKUL SAMPAI BHN (D) SMPAI JD KEMBANG N BILA KITA ANGKAT DIA X JATUH...




5. CAMPURKAN ADUNAN (C) + (D) DAN GAUL NGAN SENDUK HINGGA SEBATI..





6. BAHGIKAN KPD BEBERAPA BHGIAN N TAK WARNA N PASTE KLU NK..





7. MASUKKAN KEDLM LOYANG YG TD..









8. BAKAR CARA DOUBLE BOILING - SELAMA 1JAM SUHU 160-180C






9. BILA MSK ANGKAT N REST 10 MINIT BR T'BALIK KAN KEK YG DIBAKAR TADI...





10.MASUKKAN DLM PETI SEJUK 1JAM N LEPAS 2 MKN SEJUK2...




2 comments:

  1. akk memang pandai buat an....huhuhu...sedap kot nie..pestime tengok orang buat kek caramell...

    ReplyDelete
  2. kek ni da ramai org buat, akk baru first time buat..alhamdullillah jadik dear....u should try also...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...