Nuffnang
Saturday, 25 June 2011
Gulai Nangka
haaaa da lama tak masak lauk ni..hehehhe maka dengan terrrajinnya aku..buat jugak la, sbb da teringin beno...ter pedas la plak.... sampai meleleh le air hidung.....tapi ..tetap terbaek.......
bahan : 3 potong besar nangka (kemudian dipotong kecik²)
100ml santan pekat + air ( aku pki santan kotak)
10 tangkai cili api*
bwng merah*
bwng putih*
1 btang serai (dititik)
* ditumbuk sehingga halus
cara: 1) rebus nangka sampai empuk, sudah empuk buang airnya
2) masukkan nangka / santan / bahan yg ditumbuk
3) masukkan garam / serbuk kunyit - ikut citarasa masing²..
4) kacau selalu jgn sampai pecah minyak, setelah menggelegak boleh tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment