Nuffnang

Monday, 12 September 2011

Roti Jala

adventure jugak aku menjala kali ni...adoiiii da lama tak menjala ni,rasa lain macam lak..hohohoho  jom salin resepi...ni resepi asalnya, tp korg tau le ye..aku ni jenis masak campak² je, takde le ikut 100% sgt, terpulang pada korg le ye...selamat mencuba..

3 c air/susu/santan
















1 bj telur














1 sk kunyit @ pewarna













2 1/2 sb minyak














3 c tepung gandum














1 sk garam
















































Cara2:
































Masukkan semua bahan dlm blender ikut urutan di atas.










panaskan non-stick pan.













masukkan adunan roti jala dlm acuan/botol, dan jalakan atas kuali.









Biar sebentar sampai masak (tak perlu balikkan).











Angkat dan lipat.














Boleh hidang dgn kari ayam atau serawa durian.




























nota: air tu ikut jenis tepung ye kawan2.. kalau pekat sangat sampai susah nk jala tambah sikit air, kalau terlalu cair tambah tepung sikit.. biasa nya me guna dlm 3 hingga 3 1/2 cwn air

















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...