Nuffnang

Tuesday, 8 November 2011

Kek Keremel






hah!!!! shantekkk tak kek ni..hhehehehe......akhirnye berjaya gak aku membuatnye............
ni adalah santapan utk hari raya haji...heheheh........nak resepi x?...jom salin/...........

BAHAN2:












(A)












2 SUDU BESAR GULA (UTK BT GULA HANGUS)








*TABUR GULA DLM LOYANG N MSK ATS API PERLAHAN..BIAR GULA HANCUR N WRNA TUKAR JD PERANG)
















(B) - BHAGIAN ATAS










1/2 TIN SUSU CAIR FN...(BLH TMBAH KLU NK KARAMEL TEBAL CKIT)






70GM GULA KASTOR










1/2 SUDU TEH ESEN VANILA










3 BJ KUNING TELUR...(KLU TMBAH SUSU CAIR KENA TMBAH GAK KUNING TELUR)


















(C) - LAPISAN KEK











140GM TEPUNG GANDUM










70GM GULA KASTOR










3 BJ KUNING TELUR




















135ML AIR BIASA




1 SUDU TEH BAKING POWDER (GUNA SUDU KFC)

45ML MINYAK MSK











(D)MERINQUE











6 BJ PUTIH TELUR











70GM GULA KASTOR










1 SUDU TEH KRIM OF TARTAR (GUNA SUDU KFC)






















CARA MENBUATNYA:










1. KACAU SEMUA BHN (B) PERLAHAN2...JGN BG BERBUIH2...NTI X JD KARAMELNYE...




2. MASUKKAN (B) TD DLM LOYANG GULA HANGUS TADI.







3. PUKUL BAHAN (C)










4. PUKUL SAMPAI BHN (D) SMPAI JD KEMBANG N BILA KITA ANGKAT DIA X JATUH...




5. CAMPURKAN ADUNAN (C) + (D) DAN GAUL NGAN SENDUK HINGGA SEBATI..





6. BAHGIKAN KPD BEBERAPA BHGIAN N TAK WARNA N PASTE KLU NK..





7. MASUKKAN KEDLM LOYANG YG TD..









8. BAKAR CARA DOUBLE BOILING - SELAMA 1JAM SUHU 160-180C






9. BILA MSK ANGKAT N REST 10 MINIT BR T'BALIK KAN KEK YG DIBAKAR TADI...





10.MASUKKAN DLM PETI SEJUK 1JAM N LEPAS 2 MKN SEJUK2...




1 comment:

  1. kek ni da ramai org buat, akk baru first time buat..alhamdullillah jadik dear....u should try also...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...