Nuffnang

Tuesday 9 August 2011

Sardin Sambal Cili Api

ha yang ni memang meletop, first time aku makan dulu masa aku datang ke rumah member sekolah la (ella)...mak dia masak sardin ni, ingat sardin biasa je....sekali rasa fuuuhhh meletoppp... masa tu aku dgn lagi seorg member(faz) la makan, berpeluh sehhh podehh giloo...tapi terbaekkk..
pe lagi aku dan faz tanya le mak dia pe ramuan²nya kan..harus.......korang nak?..kalau nak apa lagi salin laaaaa....
 lauk ni sedap di lawankan dengan *telur dadar + ikan masin* pastu makan dgn nasi panas²
bahan:
1 tin kecik sardin *bukan mackerel
15 biji cili api
bawang merah
bawang putih
belacan
1 keping asam keping
*klu suka boleh campur kentang yg di potong nipis ataupun tomato

cara:
1) cili api / bwg merah / bwg putih belacan - ditumbuk sehingga halus
2) tumis bahan yg ditumbuk tadi sehingga naik bau
3) masukkan sardin serta garam secukup rasa
4) masukkan asam keping kacau sebentar ... boleh la tutup api..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...