| Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas ) | ||||||||||
| 1 cawan tepung beras | ||||||||||
| 1 cawan gula | ||||||||||
| 5 cawan air | ||||||||||
| 4 sudu besar tepung beras(ratakan) | ||||||||||
| 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan | ||||||||||
| 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air | ||||||||||
| sedikit kapur dan sedikit garam | ||||||||||
| Cara-cara | ||||||||||
| 1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati. | ||||||||||
| 2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan. | ||||||||||
| 3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat. | ||||||||||
| 4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap. | ||||||||||
| 5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat. | ||||||||||
| 6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi. | ||||||||||
| 7. Sejukkan | ||||||||||
Nuffnang
Saturday, 13 August 2011
Tepung Pelita vol:2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment