Nuffnang

Wednesday 20 July 2011

Pajeri Nenas

Pajeri Nenas ni adalah lauk untuk santapan malam tadi, aku tergoda tengok nenas ni...apalagi dlm otak terus keluar menu Pajeri Nenas... jemput semua...

 mari salin resepi ok

Bahan:
1/2 biji Nenas ( dipotong 3 segi mcm dlm gmbr tu erk)
150ml santan ( sya pki santan kotak je)
2 sb kerisik
sedikit udang kering
bwg merah
bwg putih
halia
1 btg kulit kayu manis
bunga cengkih
bunga lawang
beberapa helai daun kari
2 sb rempah kari *
2 sb cili kering*
  * dibancuh dgn sedikit air

caranya:
1) tumiskan bwg merah/bwg putih/halia/bunga cengkih/bunga lawang/kulit kayu manis/daun kari/udang kering sampai naik bau dan warna keemasan.
2) masukkan rempah kari dan cili kering yg dibancuh tadi kedalam, tumis sehingga rempah tadi naik bau dan garing.
3) kemudian masukkan santan serta sedikit air dan masukkan sekali nenas .
4) kacau sehingga mendidih, bila sudah mula pekat boleh la masukkan kerisik, kemudian masukkan garam/gula secukup rasa (tapi biasanya pajeri ni memang ada sedikit maniskan) kacau sehingga mendidih.
5) sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...