Nuffnang

Saturday, 13 August 2011

Dalca Daging


bahan:
500gm daging di potong nipis (direbus dulu)
70gm kacang dal (direndam semalaman kemudian direbus 1/2 jam sehingga setgh hancur/kembang)
200ml santan
1 biji terung bulat
kacang panjang *dipotong
1 biji lobak merah *dipotong memanjang
2 biji kentang *dipotong 4
3 sudu besar rempah kari
3 biji bwg merah
1 biji bwg putih
halia
bunga lawang
bunga cengkih
kayu manis
daun kari

cara:
1) tumiskan daun kari / bunga lawang / bunga cengkih / kayu manis / bwg merah / bwg putih / halia sehingga naik bau
2) bancuhkan rempah kari dgn sedikit air kemudian masukkan ke dlm... tumiskan sehingga rempah garing.
3) masukkan daging yg sudah direbus dan masukkan kacang dal/kentang digaul sehingga sebati
4) kemudian masukkan santan beserta dgn lobak merah / kacang panjang / terung.
5) masukkan garam secukup rasa dan kacau sehingga mendidih , sedia utk di hidangkan


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...