Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas ) | ||||||||||
1 cawan tepung beras | ||||||||||
1 cawan gula | ||||||||||
5 cawan air | ||||||||||
4 sudu besar tepung beras(ratakan) | ||||||||||
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan | ||||||||||
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air | ||||||||||
sedikit kapur dan sedikit garam | ||||||||||
Cara-cara | ||||||||||
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati. | ||||||||||
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan. | ||||||||||
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat. | ||||||||||
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap. | ||||||||||
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat. | ||||||||||
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi. | ||||||||||
7. Sejukkan |
Nuffnang
Saturday, 13 August 2011
Tepung Pelita vol:2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment