Nuffnang

Saturday, 13 August 2011

Tepung Pelita vol:2


Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )













1 cawan tepung beras






1 cawan gula







5 cawan air







4 sudu besar tepung beras(ratakan)





1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan





4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air




sedikit kapur dan sedikit garam















Cara-cara

















1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.


2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.


4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.



6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.


7. Sejukkan







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...